Un recorregut per l'espai
 

Quines estratègies utilitzem per provocar situacions?
per Carme Cols

  Una ambientació determinada pot convidar a mirar, tocar i parlar, ho fem amb materials i suports col·locats en punts estratègics. Hem buscat tots els racons dels espais comuns per exposar materials. Són llocs importants que creen una certa atracció i a la vegada pràctics per poder disposar de més espai dins de l'aula. Són com un rebost ben ordenat al que cada mestra pot anar a buscar elements per crear una situació de joc i experimentació.

En aquests espais comuns, com pot ser l'entrada, els elements que hi podem trobar, van marcant les estacions del l'any: és el que hi ha l'entorn , el que passa fora de la llar. Per exemple a la tardor hi podem trobar: cistelles o coves amb fulles de colors i textures diferents; carbasses de grandàries, colors, textures variades; moniatos, castanyes, codonys, pomes, etc. Podem fer la parada amb el personatge màgic. La Marieta castanyera. A poc a poc els infants, els pares i nosaltres anirem omplint d'elements les cistelles, les caixes, els pots...
Si tenim moltes fulles podem fer moltes propostes: podem jugar a enlairar-les, xafar-les amb els peus, trinxar-les amb les mans, a premsar-les... Si són pedres, i hi ha una caixa plena d'ampolles buides, què faran els infants? Potser ompliran les ampolles? Potser faran un tren?... L'estratègia de tenir un rebost viu ens ajudarà a trobar el plaer de jugar i investigar i portar a terme projectes inventats pels propis infants.

Als espais on estan els grups intentem crear una atmosfera acollidora. A poc a poc anem treien el material de plàstic. Tot el que hi ha esta pensat per poder-ho utilitzar en un moment determinat o podem preparar l'espai per fer una sessió amb fulles o altres materials. Propostes que demanen espais amplis que ens permetin jugar i poder centrar l'atenció en una proposta. Propostes molt senzilles que fàcilment es poden treure i tornar a plegar.

Altres estratègies que també utilitzarem seran els prestatges en els que hi podrem tenir elements que a la vegada ens ajudaran a crear un ambient acollidor i en un moment determinat, que no està programat, serà de gran utilitat. Per exemple: un gerro d'aigua que sempre està apunt per quan arriben les flors; un pot de vidre rodó buit que podrà ser la lupa d'aigua per crear una situació d'observació; morters, transparents, opacs amb les seves manetes, apunt per triturar, extreure un pigment; pots transparents plens de petxines, pedres, closques de cargols...

Per terra estratègicament dins de l'espai de cada grup i segons l'edat, escollirem elements. Paneres i cistells amb propostes que estan convidant a tafanejar. Elements a l'abast que segons l'edat dels infants i el nombre del grup haurem pensat molt detalladament perquè puguin utilitzar-los amb plena autonomia.

Les experiències que es van creant dins de tots els petits grups de l'escola formen "microclimes" i és en aquest cultiu que es va creant la pròpia identitat del petit i del gran grup. Aquests "microclimes" generen diàleg, intercanvis, propostes, materials. Fets que ens ajudaran, dia a dia, a fer créixer les experiències.

La pràctica quotidiana, les demandes dels infants i la il·lusió pels nous reptes serà la clau per anar avançant . Les idees dels materials i els suports els anirem elaborant algunes vegades passejant mirant aparadors, altres en una exposició, en un mercat, en llibres de decoració. Són materials i suports que normalment es troben en racons impensables. Alguns es compren i la gran majoria, un cop es té la idea, es troba la manera d'aconseguir-los.