L'aigua
   
   
  L'aigua, un bé escàs. Com estimar-la per no mal gastar-la? Què podem fer?

En el fer de cada dia se'ns presenten mil situacions en que l'aigua hi és present. Descobrir-la, prendre consciència del seu valor ens ajudarà a estimar-la. Els mes petits, a l'escola , a casa i a la ciutat, espais on viuen i s'eduquen, poden trobar, a poc a poc, el plaer de descobrir l'aigua. Què fem? Què deixem de fer?

Podem preguntar-nos: Què passa quan ens dutxem? Quan ens rentem les mans? Quan tenim molta set? Quan cuinem? Quan rentem la fruita? Quan rentem la roba. Quan... Si durant tot un dia no tinguéssim aigua la trobaríem a faltar? Fem una llista de totes les situacions en les que podríem englobar l'aigua de cada dia i trobarem el reguitzell de situacions que ens podem plantejar per oferir als infants.

Què fan els infants per conèixer l'aigua? Ells ens mostren el seu plaer i desplaer en moltes de les situacions quotidianes. Just fan dos passos i aprenen obrir l'aixeta, tocar l'aigua del wàter, posar la seva maneta dins del got. El bany font de plaer, o no? Descobrir les lleis físiques del moviment. Enterbolir i sedimentar l'aigua trobant la formula de la barreja. Omplir, buidar, fer transvasaments. Control i mides omplint el got d'aigua.... Experimentació. Poden ser situacions que es donin espontànies? Pensar les estratègies per fer propostes pot ajudar els infants en l'adquisició d'uns hàbits científics?

Observar, mirar què passa quan no hi ha aigua? La transformació, la discontinuïtat, el joc simbòlic. Les plantes, les flors, la sal, el sucre, la farina. Sòlid, líquid, fred, calent. Trobar els lligams i els plaers dels científics i la riquesa del joc, embolcallats de la necessitat d'aprendre i del plaer de la construcció del seu propi coneixement.

Què passa els dies de pluja? Poden sortir i gaudir? Quins valors podem trametre fent o deixant de fer? L'actitud, el clima, l'atmosfera dels dies de pluja impregnen una cultura. Poden passejar, sentir l'olor de la terra mullada? Els dies de pluja poden ser un enllaç vital per valorar i estimar l'aigua que necessitem cada dia.

L'aigua fora de l'escola. On vivim, poble o ciutat, podem trobar, places, fons, llacs... La piscina, el mar, els rius... Com utilitzar i descobrir aquests espais comuns. Records que impregnen una memòria col·lectiva. Utilitzar els espais públics, interrelacions, xarxa amb el que fan amb la família, les festes, les sortides, els jocs...

Què fem quan arriba el bon temps? El plaer de fer xip xap comporta tot un seguit de situacions que esdevenen oportunitats privilegiades per a l'experimentació.

Un bon rebost de materials, recursos, bibliografia... ens ajudarà per preveure, planificar i improvisar. Les qualitats dels materials, la seva estètica, ens ajudaran a fer les propostes. L'aigua pot ser un fil conductor de la pedagogia de la vida quotidiana, el valor de les petites coses.

"El plaer d'aprendre, de conèixer i de comprendre és una de les primeres sensacions, fonamentals, que cada nen espera de l'experiència a què s'encara, sol o amb una persona adulta. Una sensació decisiva que cal reforçar perquè el plaer sobrevisqui fins i tot quan la realitat mostri que aprendre, conèixer i comprendre poden representar dificultats i fatiga. És en aquesta capacitat de sobreviure on el plaer pot transformar-se en joia." Loris Malaguzzi als textos de l'exposició "L'Occhio se salta il muro". Barcelona

En aquest l'apartat sobre l'aigua podreu fer un recorregut sobre tots aquests temes. En cada un mostrarem situacions, experiències que hem anat construint al llarg de molts anys.