Aprenem pel camí de la investigació
  Carme Cols Clotet

Tot procés cognitiu es pot interpretar com una dialèctica cíclica desenvolupada entorn de l'experiència, el coneixement, el llenguatge que interactuen recíprocament. L'infant des que neix, immers en un cultura que afavoreix tot tipus de coneixement, molt aviat comença a fer-se preguntes fonamentals sobre com està fet el món. Com deia Loris Malaguzzi, "Un infant que ja al naixement té tants desitjós de sentir-se part del món que fa servir activament una xarxa de capacitat i d'aprenentatge, capaç d'organitzar relacions i mapes d'orientació personal, interpersonal, cognitiva i àdhuc simbòlica".

El coneixement és una construcció personal però també social. Es reorganitza continuadament elaborant xarxes de sabers. Maria Arcà ens diu: "La capacitat de comprendre els fets i els esdeveniments del món es produeix a través de l'experiència personal, amb el suport dels adults i d'un ensenyament acurat".

L'escola bressol i el parvulari poden ser un llocs privilegiats per oferir propostes que no es limitin a una simple manipulació i observació sinó a desenvolupar processos que impliquin entrar en la dinàmica de treball experimental científic. Processos que permeten a l'infant: observar, identificar, formular-se hipòtesis, experimentar i comunicar.

Fer ciència a l'escola pels infants des que neixen, vol dir donar l'oportunitat d'aprendre a mirar, a tocar, a parlar, a representar, intercanviar i contrastar. Oportunitats que trobaran en un context ric de propostes. Situacions, diversificades que tenen un valor personal.

Un context que dóna seguretat per actuar autònomament. Un context en el que l'infant i l'adult puguin crear una aliança que trameti confiança per continuar fent-se preguntes. L'adult és present, deixa fer però segueix amb silenci totes les recerques que fa l'infant. Intervé puntualment fent preguntes obertes i indirectament fent possible la riquesa d'ocasions, d'estímuls, de recursos diversos que potencien la dinàmica de treball científic.

Adults i infants s'il·lusionen i troben la motivació per: inventar, crear, fer, causar, produir, originar, empescar-se, concebre, enginyar, maquinar, preparar, dir, discórrer.
Proposar, indicar, expressar, suggerir, presentar. A partir d'una fulla pot néixer un projecte que es veu créixer a la mà d l'infant i l'adult. És a partir de les situacions quotidianes que aprenem pel camí de la investigació que creix dia a dia. Una pregunta porta a una altra pregunta i en elles hi podem trobar mil respostes. Cal temps i processos, motivació i entusiasme per seguir inventant, creant...

El projecte, la recerca, es va documentant utilitzant diferents mitjans. Els primers anys la família i la mestra fem observacions enregistrades en vídeo, fotos, llibretes, converses... L'infant, en els primers anys, expressa amb el seu llenguatge no verbal totes les seves recerques i el que sap. Cal un ull fi, i centrar l'observació per poder interpretar i connectar amb els punts exactes de la xarxa dels seus sabers. Sabers que a poc a poc, expressen amb els seus mil llenguatges i que amb l'esforç van expressant a través de la paraula i el grafisme. Recollint a partir del que diu, del que expressa en el dibuix, en les seves converses, en les seves hipòtesis, de com ho fa... constituirem una documentació important per poder anar obrint el camí de la investigació.

L'aprendre pel camí de la investigació, el fem possible amb una metodologia de treball que deixi que els infants s'organitzin i en petits grups hi puguin manifestar els seu interessos centrats en la vida quotidiana, en el que ells fan i en el que passa en el seu entorn. Maria Arcà ens diu "Desig d' aprendre a fer-se preguntes davant dels fets i a interpretar les respostes a partir d'aquelles, reajustant el seu comportament. Els mestres han d'acompanyar el procés de construcció del coneixement, evitant d'anteposar massa d'hora les explicacions dels adults a les exigències cognitives i experimentals dels infants". Això és possible si el grup d'infants és reduït. Una manera de treballar apassionant. Trenca tota classe de monotonia! I com deia Loris Malaguzzi "Els infants tenen a les seves mans l'art de l'investigació". Recuperem aquest art i junt amb els infants aprenem per aquest camí.