Carme Cols
   

Mestra en actiu des de 1970 a l'actualitat.

Pertanyo al grup de mestres que hem iniciat la nostra tasca sense cap titulació donat que no era considerada ni era necessària per "guardar infants". Un grup que va trencar barreres per mostrar un nou concepte d'escola pels petits que potenciava l'educació. Un grup que molt aviat va prendre consciència de la importància de la formació.

Vaig obtenir la titulació en la primera promoció de mestres del Pla Especial d'Educació Infantil organitzat per la Universitat Autonoma de Bellaterra l'any 1989.

He treballat al barri Besòs, a la Llar d'Infants Cascavell, quan es denominava "guarderia", i a l'Escola Bressol Guinbó del barri de Sants, ambdues de Barcelona. Des del 1975, treballo a les Escoles Bressol Municipals de l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Vinculada als moviments de renovació pedagògica, a l'Associació de Mestres Rosa Sensat i als Instituts de Ciències de l'Educació de diverses universitats catalanes, rebent i donant cursos, seminaris i altres activitats de formació he anat dibuixant la meva trajectòria professional.

Al llarg d'aquests 33 anys he anat construint una manera d'entendre l'escola. Amb petits passos he anat aprofundint i reflexionant temes, que junt amb molta més gent, hem escrit i difós. "Les petites coses de cada dia", va ser el títol del primer curs que vaig impartir a l'Escola d'Estiu de 1979, fent tàndem amb la catedràtica Rosa Boada.

Més endavant vam obrir les portes de l'escola per entrar en l'univers de l'aigua. Conjuntament amb els educadors del medi aquàtic, infants, famílies i grans savis vàrem viure experiències insòlites en aquells temps.

El treball quotidià amb els infants i la motivació sempre han estat per mi el motor per obrir nous camins. Camins de recerca pels que he anat avançant en diferents temes: l'aigua, la natura a l'escola, l'ambient, el jardí al pati de l'escola, etc. Això m'ha permés poder elaborar i projectar una visió d'escola, d'infant i d'adult.

El 1989 vaig guanyar, conjuntament amb Alba Oliveras i Mireia Bassols, el primer Premi "Barcelona a l'Escola" atorgat per l'Ajuntament de Barcelona en la seva primera edició amb el treball "El plaer de la sorpresa, l'art de la investigació"
El 1990 amb l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat vam presentar al Primer Congrés Internacional de Ciutats Educadores la ponència acompanyada del vídeo "L'aigua com element de l'entorn educatiu del nen petit".

Des del 1985, sóc membre del consell de redacció de la revista Infància de l'A.M. Rosa Sensat. Els viatges per conèixer la realitat educativa d'altres països, organitzats per aquesta revista, han estat per a mi molt estimulants i una important font d'inspiració i reflexió. Diverses estades a l'estranger: Reggio Emilia (Itàlia), Bèlgica, Alemanya, Suècia i Finlàndia i arreu de Catalunya, m'han permès conèixer propostes, solucions i altres maneres de plantejar l'educació dels més petits que per a mi han estat un referent important.