Els infants i la natura

La natura està al nostre entorn. És universal amb mil peculiaritats. Els seus materials són infinitament rics i variats. Amb contacte amb ella i amb el seu coneixement, aprenem a estimar-la i a respectar-la.

La natura ens aboca a diferents situacions. Ens obre camins per recórrer junts amb els infants. Redescobrim l'entorn on vivim, els oficis, les eines, els recipients, les cançons, els poemes...

Mirant el cel. Passejant sota la pluja. Buscant cargols. Recollint pedres, fulles, flors, trobant i observant mil formes i tota la varietat de colors i textures... posem en marxa tots els sentits per gaudir de sensacions i vivències.

Petits i grans, amb temps i processos, podem capturar tot allò que hem vist, tocat, viscut. Enregistraments que estan a la base de la nostra cultura i que generen il.lusió per conèixer i per crear. Els avis i la gent del camp ens poden aportar la seva riquesa, coneixements que no podem perdre.

En contacte amb la natura i els seus elements, és possible conèixer, descobrir, observar, apropiar-se del que esdevé important i significatiu per als infants. Què els interessa? Com poden desenvolupar la riquesa dels sentits?

La natura a l'escola

Oferir paneres plenes de fruites, caixes amb diferents tipus de pedres, cistells amb fulles. Pintar amb el pigment de les pells d'una mandarina seca, barreja d'almívar i pigments de pastisser... Treballar amb flors, plantes i fruites

Sortir sota el plugim. Mirar l'arc de Sant Martí. Tirar pedres als tolls. Sortir al jardí a buscar cargols després d'un dia de pluja.

Reconvertir els espais de ciment per trobar jardins plens de flors, herbes aromàtiques, arbres, fonts.

Fer un hort on els principals protagonistes siguin els avis, creant espais i temps per a la trobada de diferents generacions.

Jugar amb la llum natural amb les mil vessants, des de fer amb un mirall el joc de la rateta, fins enmirallar-se davant d'un bassal. Pintar amb pintura fosforescent per capturar la llum i veure-hi en la foscor. Jugar amb les llanternes. Passejar en dies grisos i contrastar la llum de les coses amb dies brillants de sol.

Utilitzar materials naturals per organitzar propostes de joc simbòlic, la cuineta, la botigueta, les nines. Poder mossegar, tallar, experimentar amb un trosset de pastanaga, un trosset d'enciam. Poder posar una miqueta d'aigua i pa per fer unes sopes. Rentar els vestits de les nines.

Organitzar situacions d'experimentació i observació amb l'aigua, farina, sorra, fang... Fer descobertes fent bombolles de sabó. Mirant davant d'un pot rodó de vidre ple d'aigua. Construïnt jocs d'aigua. Situacions que són pensades previament perquè l'infant pugui preguntar-se: Què és aixó? Què puc fer? Què passa quan? Què passa sí? Com deia Loris Mallagutzzi, "els infants tenen a les seves mans l'art de l'investigació".

Les múltiples possibilitats d'experimentació, elaboració i observació ens conviden a incorporar aquestes activitats a la vida quotidiana de l'escola

  "Tenim aquí, petits i grans que busquen el plaer de jugar, treballar, parlar, pensar i inventar junts.
Per poder-se conèixer i comprendre com és i com podria ser el món, per viure'l com més intensament millor i, si pogués ser, amb joia."


Loris Malaguzzi a l'exposició "L'occhio se salta il muro". Mostra d'un treball pedagògic per a infants.
Tot un món. Article a la revista Infància núm. 108 de Carme Cols i Marta Ferrer. Maig-juny 1999. Pàgines 10-13 A.M.R.Sensat. Barcelona.